Банкеръ Daily

Свят

Обиди и удари по масата: Евролидерите влизат в четвъртия ден за преговори

"Изтощителни и неясни". Така "Асошиейтед прес" описва преговорите между лидерите на ЕС за безпрецедентната сума от 1.85 трилиона евро, заложена в проектобюджета и спасителния фонд за излизане от кризата вследствие на коронавируса. Те бяха белязани от демонстративни напускания на заседанието, удари с юмрук по масата и обиди. 

Ръководителите на държавите членки в общността влизат в четвърти ден от преговорите. Те се очаква да започнат в 17.00 часа българско време. В понеделник слънце изгря на масата за преговори и вече има поне лъч надежда за постигане на компромис.  

За да се стигне до тук, лидерите на ЕС преминаха през емоционалната реч на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който ги призова да не предават гражданите на ЕС в труден момент. Както и през нервен изблик от страна на френския президент Еманюел Макрон, който в яда си удари с юмрук по масата по време на вечерята на държавните ръководители в неделя, разказва "Асошиейтед прес".

"Имаше изключително напрегнати моменти. И ще има още. Без съмнение пак ще е трудно. Но нещата са се придвижили напред “, заяви Макрон, подчертавайки продължаването на партньорството си с германския канцлер Ангела Меркел. Без франко-германско споразумение ЕС никога не е предприел важни стъпки, подчерта френският държавен глава.

"Извънредната ситуация изисква извънредни усилия", заяви Меркел, на фона на извънредното удължаване на срещата на върха. Предварителни планове бяха за двудневна среща, която да приключи в събота, но дълбоки идеологически различия между 27-те лидери доведоха до удължаването на разговорите с цели два допълнителни дни.

Като цяло, настроението се повиши, след като разговорите стигнаха дъното в неделя вечер, пише АП.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте, защитавайки каузата на група от пет заможни северни държави - Холандия, Австрия, Финландия, Швеция и Дания, се опита да ограничи разходите и да наложи строги гаранции за реформи на всеки план за спасяване на нуждаещите се нации. Той беше подложен на критика от Макрон, Италия и Унгария, чийто премиер Виктор Орбан попита защо холандецът има такава „омраза“ към него.

Рюте отговори категорично: "Не сме тук, за да сме приятели и гости на рождените си дни. Тук сме, защото вършим работа за собствената си държава. Всички сме професионалисти".

Четирите членки на Европейския съюз, които спъват приемането на мащабния стимулиращ пакет за рестартиране на икономиката на блока, са готови да постигнат съгласие за ключовата сделка, съобщиха пред Блумбърг два неназовани официални европейски източника, предаде БНР.

След преговорите през изминалата нощ, Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция изглежда биха били доволни, ако предложеният от ЕК фонд за икономическо възстановяване от коронакризата на стойност 750 млрд. евро включва предоставяното на безвъзмездни средства за 390 млрд. евро, а останалите средства в размер на 360 млрд. евро бъдат под формата на нисколихвени заеми.

Настоящият възстановителен план на ЕК, който е обект на продължаващите в Брюксел спорове в рамките на Съвета на Европа, е на стойност 750 млрд. долара, от които 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства (грантове) за най-силно засегнатите от коронавирусната криза членове на ЕС и останалите 250 млрд. евро под формата на ниско лихвени заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във