Банкеръ Daily

Свят

Обещаните от Г-7 ваксини са недостатъчни, обяви ООН

Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус през следващата година.

След срещата на върха на Г-7 в Лондон бе обявено, че до края на следващата година ще бъдат предоставени 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 за света. Относно това, генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус и други високопоставени лица считат, че това количество съвсем не е достатъчно, съобщи Радио Китай.

Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус през следващата година. Общо ангажиментът на страните от групата достига до над 2 млн. дози, включително обещанията от срещата през февруари 2021 г. и последната.

„Това е голяма помощ, но се нуждаем от повече ваксини и по-бързо“, добави той пред журналисти.

Гебрейесус каза, че в момента скоростта на разпространение на коронавируса е по-бърза отколкото на споделянето на ваксини по света. Всеки ден повече от 10 хиляди души умират заради вируса. „Тези хора се нуждаят от ваксини, точно сега, а не следващата година“

Марк Лоукок, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, който наскоро напусна поста си, също заяви, че срещата на върха на Г-7 не е дала план за ускоряване на глобалната ваксинация срещу COVID-19, дори обещанието до края на следващата година да предостави 1 милиард дози ваксини е само „малка стъпка“.

В началото на юни Глобалният алианс за ваксините  събра близо 2,4 милиарда долара по време на срещата си. Така Алиансът разполага общо с над 9,5 милиарда за закупуване и доставка на ваксини на по-бедните страни.  Австралия дарява още 50 милиона дози на Covax, а Испания 15 милиона, както и 50 милиона евро. 

В същото време от Covax започнаха преговори с китайския производител "Синовак" за увеличаване приноса му, след като Световната здравна организация одобри използването на ваксината на "Синовак" за хора на и над 18 години. От препарата се поставят две дози с интервал от две до четири седмици между тях. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във