Банкеръ Daily

Свят

Обещанията и намеренията на Байдън

Джо Байдън се обявява за връщане на производството на територията на САЩ. Неговият план "Купувай американското" предлага да се отпуснат 400 милиарда долара за насърчаване на промишлеността и 300 милиарда долара за изследвания и разработка на нови технологии, включително електромобили и мрежи 5 Джи. Според различни оценки при осъществяването на този план ще бъдат създадени над 1 милион работни места.

По време на изборната кампания той заяви, че "ще настоява корпорациите и най-богатите американци да платят своя справедлив дял". Той смята по-специално да вдигне корпоративния данък от 21 на 28 процента, максималния данък върху дохода от 37 на 39,6 процента и да не увеличава данъците за граждани, печелещи под 400 000 долара годишно.

Програмата на Байдън предвижда "хуманна миграционна политика", по-специално облекчена процедура за получаване на гражданство за 12 милиона нелегални имигранти и връщане на програмата, защитаваща от депортиране децата на имигранти (приета през 2012 и отменена през 2017 г.). Той смята да предостави на тези деца правото да получават федерална помощ в сферите на здравеопазването и образованието. Предлага да се увеличи годишният таван за прием на бежанци от 15 000 на 125 000, да се премахнат центровете за настаняване на нелегални имигранти и в течение на 4 години да се отпуснат 4 милиарда долара като помощи за страните от Централна Америка, откъдето идва основният приток от бежанци в САЩ. Освен това заяви, че ще спре изграждането на стената по границата с Мексико.

След встъпването си в длъжност Байдън обещава реформи, разширяващи обхвата и достъпността на медицинските грижи. Той подкрепя програмата за задължително медицинско осигуряване на всички граждани на САЩ, приета от администрацията на Барак Обама през 2010 г. (известна като "Обамакеър" и влязла в сила през 2014 г.), и смята да поправи някои пропуски в нея. Той планира да намали минималната възраст за получаване на медицинска застраховка за хора в напреднала възраст чрез програмата "Медикеър" от 65 на 60 години и да предостави на имигрантите достъп до нея. Освен това Байдън предлага да даде на американците избор между държавно и частно осигуряване, обещава да ограничи поскъпването на лекарствата, включително чрез въвеждане на глоби за фармацевтични компании, повишаващи прекомерно цените на продукцията си. Той смята този план за преходен, а като крайна цел на здравната реформа предвижда премахване на частното осигуряване. Обявява се за подновяване на вноските на САЩ в Световната здравна организация и за отмяна на процедурата по излизане на САЩ от състава й (членството на страната в СЗО ще изтече през юли 2021 г.).

В образователната сфера той обещава увеличаване на средствата за държавните училища и намаляване на помощта за частните учебни заведения. Предлага по-специално инвестиции в училищата с голям процент деца от малоимотни семейства и с голям дял ученици от расови и етнически малцинства. Освен това планът му предвижда безплатно образование в държавни висши учебни заведения за младежи от семейства с годишен доход под 125 000 долара и премахване на лихвите по студентските заеми за хора с такъв доход.

Байдън планира по-ограничен достъп до покупка на оръжие и по-строги проверки на собствениците, забрана за продажби на огнестрелни оръжия и боеприпаси онлайн, забрана за продажби на щурмови оръжия и програма за изкупуване на такива оръжия от населението. Той смята да забрани на щатските власти използването на федерални средства за обучение по стрелба на учители от училищата (каквито програми има в някои щати).

Той обещава по-строг федерален надзор върху щатската полиция, забрана полицаите да използват задушаващи хватки при задържане и смята да осъществи радикална реформа на правоохранителните органи, която да въведе единни федерални стандарти за използване на сила и да отнеме част от имунитета на полицаите. Обявява се против намаляването на бюджета на полицията и планира да се отпуснат за реформата й 300 милиона долара.

Байдън обещава да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата, което страната напусна през управлението на Тръмп (2017 г.), и да забрани добива на газ чрез хидравлично разбиване на шистовите пластове в нови находища. Той предвижда да инвестира за 4 години 2 трилиона долара в екологично чисти енергоизточници, да изведе САЩ на челни позиции на пазара за електромобили, изцяло да се откаже от въглеродните емисии до 2035 г., а до 2050 г. да постигне нулеви емисии.

Байдън смята да въведе безплатно общонационално тестване за коронавируса и проследяване на контактите, юридически да задължи всички граждани да носят маски с цел да се предотврати разпространението на новия патоген. Според него контролът по спазването на тези мерки трябва да е функция на федералните, а не на щатските власти. Той е готов повторно да затвори икономиката на страната, ако това бъде нужно за спиране на пандемията.

По време на изборната кампания Байдън заявяваше, че е необходимо "страната да не води войни и войските да се върнат в родината". Той обеща да възстанови отношенията на САЩ с партньорите им в НАТО, да засили влиянието на Вашингтон в Източна Европа. Той заявява, че САЩ може да се върнат в ядрената сделка с Иран (от която излязоха през 2018 г.) и смята да издейства денуклеаризация на Северна Корея. Същевременно заявява, че няма да се среща с Ким Чен-ун без предварителни условия, а стратегията на администрацията му ще предполага използване на санкционен натиск, който да подтикне Пхенян към преговори. Байдън защитава идеята за "твърди мерки" спрямо Китай и го заплашва с икономически санкции "заради агресивните му действия в Хонконг, Тайван и Южнокитайско море".

Той не предвижда да отмени решението на Доналд Тръмп за прехвърляне на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но заяви, че планира откриване на американско посолство в Източен Ерусалим с цел взаимодействие с палестинците.

Обявява се против излизането на САЩ от международни споразумения и организации, предвижда изцяло да преразгледа политиката на Тръмп в тази насока.

Външнополитическата програма на Байдън включва засилване на натиска върху Русия. Той осъжда "агресията" на Русия в Крим и призовава да се върне "на Киев контролът над окупираните територии". Обвинява Русия, че се меси в американския изборен процес. В сферата на разоръжаването се изказва за продължаване на договора Нов СТАРТ и за връщане към договора за ракетите със среден и малък обсег (САЩ го напуснаха през август 2019 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във