Банкеръ Daily

Свят

Обама ще чества своята 60-годишнина в тесен семеен кръг

Бившият президент на САЩ Барак Обама е направил промени в насроченото за събота празнуване на своята 60-годишнина с участието на много гости. Това съобщава вестник The New York Times.

По информация на изданието, за честването в къщата на Обама на остров Мартас Винярд в щата Масачузетс е било планирано да бъдат поканени сто бивши чиновници от администрацията и знаменитости. Островът е популярен морски курорт, чието население през летните месеци се утроява. Стандартът на живот тук е значителното по-висок от средния за страната - цените на стоките за потребление са с 60% по-високи, а имотите - с 96 на сто. Почти всяко лято Барак Обама и семейството му прекарват няколко дни тук, необезпокоявани от никого.

Много от поканените гости на тържеството вече бяха на път, други планирали да си направят необходимите тестове за коронавирус, за да могат да присъстват на тържеството в резиденцията на бившия американски лидер. Очакваше се на празника да дойдат също актьорът Джордж Клуни, кинорежисьорът Стивън Спилбърг и американската телевизионна водеща Опра Уинфри.

Сегашният президент на САЩ Джо Байдън, който заемаше поста на вицепрезидент в администрацията на Обама, обаче съобщи, че ще се въздържи от участие в събитието.

По думите на прессекретаря на Обама - Хана Хенкинс, решението за съкращаване на мащаба на тържеството до по-тесен кръг, в който попадат само членовете на семейството и близки приятели на екслидера, било взето "във връзка с разпространението на новия делта щам".

По-рано в някои градове в САЩ бяха въведени допълнителни мерки в борбата с коронавируса заради разпространението на делта варианта на инфекцията. Според данни на федералните Центрове по контрол и профилактика на заболяванията, на този щам се падат над 83% от случаите на заразяване с коронавирус в САЩ.

Според доклада за ситуацията с коронавируса в Провинстаун (щат Масачузетс), с делта варианта могат да се заразят  и да станат негов разпространител даже и ваксинирани хора. На този фон Центърът в този щат вече препоръчва да се  върне и носенето на маски в помещенията независимо от статуса на ваксинация.

 

Барак Хусейн Обама II

(Barack Hussein Obama II) е роден на 4 август 1961 г. в Хонолуло, Хавай, САЩ. Той е 44-ят президент на САЩ. Избран е като кандидат на Демократическата партия на 4 ноември 2008 г. и встъпва в длъжност на 20 януари 2009-а. Барак Обама е първият цветнокож в историята, който е избран на този пост. Награден е с Нобелова награда за мир през 2009 година.

На 6 ноември 2012 Барак Обама е преизбран на президентския пост в конкуренция с републиканеца Мит Ромни въпреки недоволството на американците от ниския икономически растеж и трайно високата безработица по време на първия му мандат. Неговите предци са от Кения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във