Банкеръ Weekly

Свят

Обама се срещна с Яценюк

Посрещайки украинския премиер Арсений Яценюк в Белия дом,американският президент Барак Обама за пореден път заяви, че интервенцията на Москва в Крим нарушава международното право и че Вашингтон държи на териториалната цялост на Украйна.

САЩ и други страни ще бъдат принудени да направят така, че Русия да трябва да плати за своите действия, каза Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Припомняйки, че САЩ няма да признаят резултатите от референдума в Крим, американският президент изрази надежда, че подетите дипломатически усилия ще помогнат да се избегне насроченото за неделя допитване за присъединяването на Крим към Русия.

Обама разговаря с Яценюк в Овалния кабинет и каза в негово присъствие пред репортерите, че САЩ ще продължават да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс.

Украинският премиер заяви от своя страна, че Украйна никога няма да се предаде, че тя е и ще бъде част от западния свят, посочва Асошиейтед прес.

Яценюк каза също така, че политическият раздел от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС ще бъде подписано следващата седмица, съобщи Франс прес. "Убеден съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическия раздел от споразумението за асоцииране и ще премине през важен и твърд етап в плана за интегриране на Украйна към Европейския съюз", заяви Яценюк.

Междувременно комисия в американския Сенат прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара.

В документа се осъжда "неоправданата военна интервенция" на Русия в Крим. Законопроектът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на републиката. Това предполага забрана на влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във