Банкеръ Daily

Свят

Обама призна, че климатичните промени са заплаха за света

Американският президент Барак Обама обяви климатичните промени за най-голямата заплаха, пред която е изправен светът. 

До неотдавна САЩ упорито избягваха да говорят за мерки срещу глобалното затопляне и дори поставяха под съмнение съществуването му. 

Опасенията да се повдигне темата бяха свързани с нежеланието да се рискува икономическия растеж с приемането на мерки за опазване на климата. 

Сега Обама обаче изложи официално и окончателната версия на плана на правителството си за драстично ограничаване на въглеродните емисии от американските електроцентрали.

Представяйки в Белия дом плана си, озаглавен „План на Америка за чиста енергетика“, президентът предупреди, че светът няма да успее да спре глобалното затопляне, ако не предприеме енергични действия. Безпрецедентните ограничения за емисиите от въглероден диоксид са най-важната стъпка, предприемана някога от Америка в борбата с климатичните промени, каза той. 

Проблемът е толкова голям, че ако светът не вземе спешно необходимите мерки, промените може да станат необратими, а хората няма да са в състояние да се приспособят към тях, предупреди той.

Финалната версия на плана на Обама съдържа поредица правила и разпоредби, които за първи път налагат на електроцентралите до 2030 г.

да намалят въглеродните емисии с 32% в сравнение с равнищата от 2005 г.. В предложената от Обама миналата година версия беше заложено 30-процентно съкращаване на емисиите. 

Според Обама това се равнява на спирането от движение на 166 млн. автомобила. 

Съединените щати са вторият най-голям замърсител с парникови газове след Китай. 

В излъчен в неделя видеозапис Обама подчерта, че климатичните промени представляват заплаха за икономиката, здравето, благосъстоянието и сигурността на САЩ. 

Електроцентралите са основният източник на замърсяване с въглероден диоксид, който допринася за глобалното затопляне, припомни Обама. 37% от електроенергията в САЩ се произвежда от електроцентрали, използващи въглища. 

Президентът отхвърли критиките, че планът му ще увеличи сметките за електричество на американците, ще засегне бедните и ще коства работни места. При представянето на плана Обама беше придружен от директорката на американската агенция за опазване на околната среда Джина Маккарти и от родители на деца с астма. 

Правителството открива пряка връзка между промените в климата и увеличаващия се брой хора с респираторни заболявания.

Барак Обама празнува днес рожден ден. Той навършва 54 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във