Банкеръ Daily

Свят

Обама положи венец в Хирошима

Барак Обама посети Хирошима и положи венци на мястото, където САЩ хвърлиха първата атомна бомба, съобщиха световните агенции. Той стана първият стопанин на Белия дом, дръзнал да го направи, и макар че не се извини за бомбардировката, жестът му подчертава съюза между Вашингтон и Токио, коментира Ройтерс.

Американският президент коментира, че паметта за 6 август 1945 г. никога не трябвало да изчезва. "Това ни позволява да се борим със самодоволството, разпалва нашето морално въображение и ни позволява да се променим", изтъкна американският държавен глава. 

Обама говори пред няколко оцелели от атаките и в обръщение призова страните да се стремят към свят без ядрени оръжия. 

"Смъртта падна от небето и светът се промени", посочи Обама, отбелязвайки, че бомбардировката показала, че "човечеството притежава средствата да се самоунищожи". 

За ядрените оръжия той изтъкна: "Трябва да имаме смелостта да избягваме логиката на страха и да преследваме свят без тях." 

Обама първо посети музея в Хирошима, посветен на историята около атомната бомба, преди да отиде заедно с японския премиер Шиндзо Абе до мемориала и вечния огън.

Шиндзо Абе приветства "смелостта" на Обама да отиде в Хирошима. Той също благодари на онези в Америка и Япония, които са били ангажирани с помирението през последните 70 години.

Атомната бомба, хвърлена над Хирошима на 6 август 1945 г., изби хиляди хора моментално и още около 140 хил. души до края на годината. Град Нагасаки беше ударен от втора атомна бомба на 9 август 1945 г., а Япония капитулира 3 дни по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във