Банкеръ Weekly

Свят

Обама очаква пробив за американската икономика

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в годишната реч "За състоянието на съюза", която произнася пред двете камари на американския Конгрес, че 2014 може да стане година на пробив за американската икономика след годините на възстановяване от икономическата криза, предадоха световните агенции.

Президентът подчерта, че безработицата е на най-ниско равнище от пет години, пазарът на недвижими имоти е в подем и Съединените щати са в по-добра позиция в 21 век от която и да е друга страна в света.

Той се обяви за значително увеличение на минималното заплащане до 10 долара и 10 цента на час - почти с 3 долара повече от сегашните 7,25 долара на час, замразени от 2009 г. "Дайте увеличение на Америка", призова президентът и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за близо 40-процентно увеличение на минималното заплащане в предприятията, работещи по договори с държавата.

Наред с това той се обяви за равно заплащане за мъжете и жените. "Днес жените са около половината от работната сила в Съединените щати, но продължават да печелят по 77 цента, когато мъжете печелят по един долар. Това е смущаващо за 2014 година. Жената заслужава да получава еднакво заплащане с мъжа за еднаква работа. Тя заслужава да роди бебе, без да се налага да жертва работата си. Искрено мисля, че когато жените успяват, успяват и Съединените щати", каза той.

"След пет години упорити и непрестанни усилия, Съединените щати са в по-добра позиция за 21 век от която и да било друга страна на Земята. Нека тази година бъде година на действието. Това искат повечето американци - всички ние, в тази зала, да се съсредоточим върху техния живот, техните надежди и стремежи", продължи Обама.

"Преходът към икономика с чиста енергия няма да стане от днес до утре и ще изисква трудни решения. Но дебатите започнаха. Промените в климата са факт. И когато нашите деца ни погледнат в очите и ни попитат дали сме направили всичко, за да им оставим по-сигурен и по-стабилен свят, с нови източници на енергия, искам да сме в състояние да отговорим: да, направихме го".

Барак Обама обяви, че ще подкрепи средната класа на Америка и няма да допусне бездействие заради разделението между законодателите, предаде Ройтерс. "Готов съм да работя с всички вас. Но Америка няма да бездейства, нито ще бездействам аз. Затова, когато мога да взимам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя", каза президентът.

Той е решил да действа заради разширяващата се пропаст между бедни и богати и заради факта, че въпреки подема на борсите, средното заплащане остава ниско. "Неравенството се задълбочи. Движение нагоре няма. Нерадостният факт е, че дори и насред периода на възстановяване твърде много американци работят повече от всякога, само за да преживяват. И твърде много изобщо нямат работа", каза президентът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във