Банкеръ Daily

Свят

Обама направи първа копка на президентския си център

Бившият президент на САЩ Барак Обама взе участие в официалната церемония за първа копка на бъдещия Президентски център "Обама" в Чикаго. По време на събитието той изрази надежда, че сградата ще се превърне в средище на глобален граждански активизъм, предаде Ройтерс.

В церемонията освен него участваха още съпругата му Мишел, губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър и кметът на Чикаго Лори Лайтфут. След словото на бившия президент всеки от тях направи копка.

Официалната церемония за откриването на строежа се състоя вчера, но самите строителни работи започнаха още през август, въпреки съпротивата на местни природозащитници и други активисти, които се обявиха против проекта. Природозащитниците твърдят, че строителството е в нарушение на националните екостандарти, в частност на Закона за националната екологична политика, а другите активисти се опасяват, че строителството ще доведе до изселване на жители на квартала. Съдът обаче постанови, че няма основание то да бъде спирано.

Строежът струва 700 милиона долара и се финансира с дарения към фондацията на Обама, а бъдещата сграда ще се намира само на няколко пресечки от Чикагския университет, в квартала Саут сайд.

Планира се изграждането й да приключи през 2025 г. и тя да помещава музей с ценни предмети от времето на управлението на Обама (2009 - 2017 г.), както и да предлага пространство за публични културни и образователни прояви. Демократът влезе в историята като първия чернокож президент на САЩ.

"Напът сме да направим първата копка на първата в света институция за подготвяне на граждански лидери във всякакви сфери, във всякакви дисциплини и, да, в целия политически спектър", каза 60-годишният Обама, чиято политическа кариера започва именно от Чикаго.

Там той се запознава и със съпругата си Мишел, там се раждат децата им и там  преподава право в Чикагския университет. Обама представлява част от Саут Сайд в Сената на щата Илинойс, преди да бъде избран в Сената на САЩ, а после и в Белия дом.

"Чикаго е мястото, откъдето започва всичко най-ценно за мен", каза Обама.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във