Банкеръ Daily

Свят

Обама: Кризата отмина, отваряме нова страница

Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в годишната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред американския Конгрес.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни; които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни; в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света", заяви в началото на речта си Обама, но допълни, че тази вечер Америка ще отвори нова страница.

"Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза", заяви Обама.

"В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Американският президент Барак Обама призова да се приеме закон, гарантиращ еднакво заплащане за мъже и жени и пое ангажимент да работи за въвеждането на отпуски за майчинство и платени болнични.

"Нищо не помага повече на семействата да свържат двата края от по-добра заплата. Ето защо Конгресът трябва да приеме закон, гарантиращ, че жените ще бъдат възнаграждавани наравно с мъжете, когато изпълняват същите функции", заяви президентът пред двете камари.

"Наистина сме 2015 година. Сега е моментът", допълни той. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие американците печелят средно със 17,8 на сто повече от американките.

В речта си президентът на САЩ призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни. "Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото", което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век, поиска Обама в речта си "За състоянието на съюза". "Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо".

"САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО", посочи още Обама.

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Освен това американският президент поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.

"Китай иска да пише правилата в най-бързо развиващия се регион. Това би поставило нашите работници и предприятия в неизгодна позиция. Защо да позволяваме това да стане? Ние трябва да пишем тези правила.

Ето защо искам от двете партии да ми дадат правомощия за насърчавана на търговията, за да защитя американските работници със солидни нови търговски сделки от Азия до Европа, които да са не само свободни, но и справедливи", каза американският президент.

Освен това Обама призова да бъде приета резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава". "САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни Обама.

Американският президент изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във