Банкеръ Daily

Свят

Нурсултан Назарбаев подава оставка като президент на Казахстан

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев заяви, че ще подаде оставка, съобщи ТАСС.

"Взех решение да прекратя пълномощията си на президент", заяви Назарбаев в обръщение към народа на Казахстан, предавано в ефир по държавните телевизионни канали. "Тази година се навършват 30 години от началото на пребиваването ми на поста на висш ръководител на нашата страна. Бях удостоен от моя велик народ с великата чест да стана първи президент на независим Казахстан", отбеляза Назарбаев.

При това той заяви, че остава председател на Съвета за сигурност на Казахстан. "Нашите закони са ме удостоили със статут на първи президент и оставам председател на Съвета за сигурност, който по закон притежава сериозни пълномощия в определянето на вътрешната и външната политика на страната. Оставам и председател на партия "Нур Отан" управляващата партия в Казахстан - б.р.) и член на Конституционния съвет, отбеляза политикът.

На 15 февруари Конституционният съвет на Казахстан даде разяснения по обръщението на Назарбаев за тълкуването на точка 3 от член 42 на конституцията на страната за предсрочното прекратяване на пълномощията на държавния глава, припомня ТАСС. По мнение на съвета основният закон дава право на държавния глава да подаде оставка.

На последните избори през април 2015 година Назарбаев, който тази година ще навърши 79 години, събра 97.75% от гласовете. Настоящият мандат на казахстанския президент трябваше да изтече през 2020 година. През 2007 година парламентът му предостави правото да се кандидатира за държавен глава неограничен брой пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във