Банкеръ Daily

Давид Сасоли

Нуждаем се от нов план „Маршал“, но финансиран от Европа

Действията на всички европейски правителства и институции се следят отблизо от гражданите. Не можем да забавим мерките, които са необходими, имаме споделена отговорност за бърз отговор. Необходимо е да се използват всички налични инструменти, особено за плана за възстановяване. Нуждаем се от нов план „Маршал“, но този път финансиран от Европа. Това заяви председателя на Европейския парламент Давид Сасоли след изказването му пред Европейския съвет.

Лидерите на държавите от Европейския съюз подкрепиха вчера спешния финансов пакет за справяне с пандемията от коронавирус в размер на 540 милиарда евро. Те възложиха на Еврокомисията да представи на 6 май, когато е следващата среща на върха, нов вариант на бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години. 

Лидерите подкрепиха и създаването на европейски фонд за възстановяване след пандемията, но не успяха да преодолеят различията си за това откъде ще дойдат средствата за него. В България 173 млн. лева, заделени от европрограми, с които  ще бъдат подпомогнати малките фирми със спад от поне 20% в оборота. 

По време на виртуалната среща Сасоли обяви, ме ЕП силно подкрепя облигациите за възстановяване като инструмент за финансиране на тези усилия за излизане от кризата. 

В резолюция, приета на 17 април, Европейският парламент приветства фискалните мерки и подкрепата за допълнителна ликвидност на ЕС за справяне с пандемията. В допълнение на мерките, които вече се предприемат, евродепутатите подчертаха важността на съвместните действия на ЕС и настояха, че Европа се нуждае от мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, който да бъде финансиран от увеличен дългосрочен бюджет (МФР), съществуващи фондове и финансови инструменти на ЕС, както и „облигации за възстановяване“, гарантирани от бюджета на ЕС.


Евродепутатите призовават за:
 

•         Европейски фонд за солидарност в борбата с коронавируса от поне 50 милиарда евро
   и европейски механизъм за реагиране в здравеопазването;

•         По-големи правомощия за действие на ЕС в случай на трансгранични заплахи за
   здравето;

•         Повече инвестиции в съвместни изследвания за откриване на ваксина и тестове

•         Отворени граници за доставка на стоки от първа необходимост, лекарства и
   предпазни средства, медицински изделия или храни;

•         Секторна подкрепа за малки и средни предприятия, производители на
    селскостопански храни, транспорт и туризъм, медии и креативната индустрия;

•         Засилване на дигитализацията и инфраструктурата на образователните системи;

•         20 милиарда евро за справяне с глобалната санитарна и социална криза;

•         Координиран подход за излизане от ограничителните мерки;

•         Спешни мерки, предприети от държавите членки за зачитане на европейските
   ценностит.


Евродепутатите също така гласуваха за освобождаване на повече от 3 милиарда евро в подкрепа на сектора на здравеопазването и приеха допълнителни мерки, така че финансирането от ЕС да може да бъде предоставено незабавно и с изключителна гъвкавост за борба с пандемията от COVID-19. Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси тази седмица настоя за повече амбиция в създаването на инструменти за възстановяване на ЕС в рамките на дебат с председателя на Еврогрупата Марио Сентено.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във