Банкеръ Daily

Свят

Новозаразените в Швейцария намаляват

Броят на случаите на заразяване в Швейцария нарасна със 119 за последното денонощие, или с 85 по-малко от предишния ден, предаде ТАСС, като се позова на официални данни.

Новите числа потвърждават наблюдаваната от началото на април тенденция за намаляването на темпото на разпространение на заразата.

"Положителна проба (за коронавирус) е регистрирана до момента при 28 063 души, починалите са 1187", съобщиха здравните власти.
Вчера в страната имаше 27 944 заразени и 1142 смъртни случая.

От седмица и половина броят на откриваните в Швейцария нови случаи на зараза намалява. Смъртните случаи също намаляват, но този процес тече бавно и неравномерно. За последното денонощие починаха 45 човека, което е значително повишение спрямо предишния ден, когато починаха 7, но по-малко от 57-те жертви преди две седмици.

На 16 април правителството прие програма за постепенно триетапно отслабване на ограничителните мерки, въведени заради пандемията. От 27 април ще бъдат открити фризьорските салони и лекарските кабинети, от 11 май - средните училища, а от 8 юни - професионалните училища и университетите.

Режимът, който ще действа до 26 април, включва забрана за събиране на над 5 души и изисква спазване на дистанция от 2 метра. Не работят ресторантите, баровете, музеите, киносалоните и магазините, с изключение на тези за хранителни стоки.

Към днешна дата са извършени над 227 000 теста за коронавирус, които са дали положителен резултат в 14 на сто от случаите. В Швейцария делът на заразените е средно 327 на 100 000, но има разлики между кантоните, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във