Банкеръ Daily

Свят

Новото правителство на Словакия получи вот на доверие

Президентката Зузана Чапутова назначи новия кабинет на 1 април.

Новото правителство на Словакия получи вот на доверие от парламента, съобщи Асошиейтед прес. Четирипартийното правителство на премиера Едуард Хегер получи одобрението на 89 от депутатите при 55 против. То е съставено от същите партньори, както и досега.

Промяната се наложи  след като тайна сделка за закупуване на руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V" предизвика разногласия в коалицията и политическа криза. 
Правителството на премиера Игор Матович подаде оставка и така се оказа първото в Европа, което падна от власт заради взети мерки за борба с коронавируса.
Новият кабинет запази същата четирипартийна коалиция и избегна варианта с предсрочни избори.
Матович беше организирал сделка за закупуване на 2 млн. дози "Спутник V" въпреки несъгласието на негови коалиционни партньори. 

Нов български посланик има в Словакия

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на България в Словашката република Васил Петков вече връчи акредитивните си писма на държавния глава на страната Зузана Чапутова. Дипломатът е изразил благодарност за подкрепата, която се оказва на съществуващите на територията на страната дружества и клубове на етническите българи, които са естествен мост на дружбата и приятелството между двете държави. Българското малцинство в Словакия е напълно интегрирано и има всички условия за запазване на своя език и култура.

Двамата събеседници са били единодушни в оценката си, че приятелските отношения между България и Словакия имат дълбоки исторически корени, свързани и с великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици по тези земи. 
Подчертана е била и необходимостта от засилване на търговско-икономическите връзки,  които имат съществен потенциал за бъдещо развитие. 

Стокообменът между България и Словакия не е много голям,

но през последните години бавно расте. Търговското салдо е отрицателно за нашата страна през последните години.

През 2019 г. и при износа, и при вноса, и при общия стокообмен бяха постигнати рекордно високи стойности за целия период на двустранните търговски отношения. Тогава износът ни възлезе на 301.38 млн. евро. Вносът пък бе за 438.80 млн. евро. Стокообменът от 740.18 млн. евро, тогава нарастна с 21 процента.

Пандемичната 2020 г. промени търговията ни и с тази страна. Логично отбелязваме спад и при износа (-10.3%) и при вноса (-2.4%). Стокообменът е намалял с 5.58% и е на стойност 698.88 млн. евро. 

По отношение на вноса от Словакия продължават, както и през миналите години, да преобладават стоките, за които не съществува или е в ограничени размери подобно производство в България. В тази група влизат основно LCD телевизорите на компаниите “Самсунг”, „Филипс” и “Сони”, произведени в Словакия и друга битова техника, пътнически автомобили и авточасти, електро- и техническо оборудване и други. Независимо от кризисните периоди в миналото вносът на тези стоки е относително стабилен предвид търсенето и потреблението им в България.

Съществуват възможности за навлизане на български фирми на словашкия пазар, както и за съвместна дейност на български и словашки фирми в различни области, например, в автомобилостроенето, което в момента съставлява над 30% от цялата промишленост на страната. Словашките фирми, които са доставчици на големите автомобилостроителни компании биха могли да установят партньорски отношения с български фирми като поддоставчици на определени възли, детайли и оборудване за автомобилните заводи в страната.

Потенциал има и при производство на строителна и малогабаритна земеделска техника предвид прогресивно нарастващите нужди от подобна механизация на българския пазар и близостта на други перспективни пазари - Румъния, Македония, Сърбия.

Към края на септември миналата година общият им размер инвестициите от Словакия възлиза на 62 млн. евро. По Закона за насърчаване на инвестициите няма сертифицирани проекти със словашко участие.

Има възможности за сътрудничество и в областта на туризма.  През 2019 г., например, словашките туристи у нас са 77 098 души (това е 22 място в туристопотока). Българските туристи в Словакия за периода са били 38 231 души (20 място като дестинация).

Facebook logo
Бъдете с нас и във