Банкеръ Daily

Свят

Новото правителство на Себастиан Курц положи клетва

Кабинетът на консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц и вицеканцлера от Зелените Вернер положи клетва пред президента Александер ван дер Белен. Новата коалиция между десноцентристите на Курц и Зелените, които по традиция са противници, може да послужи за пример за други държави - особено за съседна Германия, където допитванията сочат, че на следващите избори може да се стигне до подобна конфигурация, отбелязва Асошиейтед прес.

В новото коалиционно правителство влизат консерватори и за пръв път партията Зелените. В новия кабинет жените са мнозинство -  от петнадесетте министри 8 са жени. Начело на военното ведомство застава Клаудия Танер, а Сузане Рааб ще ръководи интеграцията на мигрантите. Алма Задич, 35-годишната дъщеря на босненски бежанци оглави министерството на правосъдието и стана първият министър в Австрия с мигрантски произход.

През май 2019 г. за пръв път в новата австрийска история правителство си тръгна след вот на недоверие. 32-годишният Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия, подаде оставка. Мнозинството парламентаристи гласуваха за свалянето на Курц най-вече заради аферата с видеото от Ибиса. Опозицията обвини Курц, че носи отговорността за действията на своите коалиционни партньори от дясната Австрийска партия на свободата, която бе включил в правителството си. Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от АПС беше уличен в скандалното видео, че преговаря с предполагаеми руски богаташи за евентуални сделки с власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във