Банкеръ Daily

Свят

Новото правителство на Австрия полага клетва пред президента

Президентът Ван дер Белен (вдясно) и канцлерът Курц

Днес в 13 ч австрийският канцлер Себастиан Курц ще се представи на президента Александер Ван дер Белен с новото си правителство и ще се състои официалната церемония по клетвата на правителството пред президента.

След като министрите от квотата на Австрийската партия на свободата с изключение на министърката на външните работи Карин Кнайсъл бяха освободени, местата им ще заемат експерти. С този ход Себастиан Курц се стреми да възстанови стабилността на страната. Но за някои политически наблюдатели тук това е "танц върху рохки яйца".

"Тези дни пристъпваме в нови територии", заяви президентът Ван дер Белен пред журналисти. Няма причина за неспокойствие, "точно във времена като тези се проявява елегантността и красотата на нашата австрийска конституция", добави той. Всяка стъпка е предвидена и залегнала в конституцията - така президентът коментира експертното правителство.

Канцлерът предлага на президента новите имена, той ги проверява и ако е съгласен с предложенията, се пристъпва към процедурата с полагане на клетва за вярност към републиката.

Докато новите министри не са положили клетва, старите остават на постовете си. Това конституционно положение даде възможност на министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл да остави на новото правителство "подарък на раздяла". Буквално в последната секунда на своето управление той постанови да влезе в сила остро критикуваната от опозицията наредба, според която очакващите статут на бежанци мигранти ще получават по евро и половина на час за извършван труд, която е много ниска за стандарта на живота в Австрия ставка.

Вече са известни имената на новите министри: Екхард Ратц, бивш президент на Върховния съд, ще е министър на вътрешните работи, министерството на отбраната ще бъде поето от генерал-лейтенант Йохан Лиуф, Валери Хакл, ръководителка на Аустро Контрол, е определена за поста министърка на инфраструктурата, социалното министерство ще се ръководи от бившия висш негов служител Валтер Пьолтнер.

Правителството ще поеме управлението до извънредните парламентарни избори през септември, ако бъден отхвърлен вотът на недоверие към канцлера Себастиан Курц, който беше внесен от партията Сега /бивша Листа Пилц/ и ще бъде гласуван в понеделник, 27 май.

Засега единствено партия НЕОС заяви, че няма да подкрепи вота, с аргумента, че в момента не е нужно в страната да се създава по-голяма несигурност. Най-голямата опозиционна партия - на австрийските социалдемократи - настоява за създаване на изцяло ново правителство от експерти, но все още не е обявила категорична позиция за или против вота. От току-що напусналата коалицията Австрийска партия на свободата идват взаимно изключващи се сигнали.

В случай че мнозинството от депутатите гласуват в полза на вота, президентът ще натовари нов политик със съставяне на ново експертно правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във