Банкеръ Daily

Свят

Новото огнище на коронавируса идва от Европа, твърдят китайски учени

Геномната последователност на вирусния щам от новото огнище на COVID-19 в Пекин показва, че той има европейски произход. Това обяви Ян Пън, експерт в Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Пекин, цитиран от Радио Китай. 

"Това показва резултатът от първоначалните изследвания на пробите, взети от борсата за хранителни продукти „Синфади" в южния пекински район „Фънтай". Източникът на заразата все още не е установен и не се знае как той е стигнал до пазара. За момента имаме две теории. Едната е чрез вносно заразено месо или риба, а другата – през хора, които са посетили пазара и са разпространили вируса чрез секретите си като кашляне и кихане и така е възможно да са прехвърлили вируса върху месото", обясни Ян.

В същото време властите на район „Фънтай" обявиха, че ще направят ПСР-тестове на над 46 000 жители в микрорайоните около хранителната борса. Към момента тестването се извършва в 24 станции и през тях са преминали близо 11 000 души.

Джан Дзие, зам.-кмет на „Фънтай" съобщи, че взети 8186 проби със секрети от хора, свързани с борсата „Сифанди", от които резултатите за 5803 вече са излезли и всички те са отрицателни. До неделя следобед са проследени 394 контакта, свързани със „Сифанди", 242 от които са от района „Фънтай". В момента 111 от тях се намират под наблюдение в специални центрове, а останалите са под домашна карантина.

В началото на май президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че съществуват данни, с които можел да докаже, че опасният коронавирус е бил създаден в китайска лаборатория. И по-конкретно - в Института по вирусология в китайския град Ухан. Президентът за пореден път разкритикува държавното ръководство на Китай, обвинявайки го, че не е било в състояние да спре разпространението на епидемията в страната. "Или не са били в състояние, или са решили да не го правят, от което светът пострада тежко", каза Тръмп.

В същото време координаторът на американските тайни служби Ричард Гренелобяви, че новият вирус по всяка вероятност има естествен произход. Според американските служби, той не е бил създаден от човешка ръка, нито е някаква генна манипулация. Същото мнение застъпват и повечето учени в света. Тръмп все още не е съгласен и застъпва тезата, че заразата е дело на Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във