Банкеръ Daily

Свят

Новото ляво коалиционно правителство на Италия спечели вот на доверие

Джузепе Конте и лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо приемат поздрави след вота

Новото ляво коалиционно правителство на Италия спечели снощи вот на доверие в долната камара на парламента, съобщи ДПА.

Камарата на депутатите подкрепи правителството на антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия с 343 гласа "за" срещу 263 "против" и двама въздържали се.

Днес Сенатът ще гласува вот на доверие на новия кабинет.

Коалицията има крехко мнозинство в горната камара.

Преди вота на доверие италианският премиер Джузепе Конте обеща нова ера на реформи за Италия.

В продължила час и половина реч Конте представи широкомащабния си политически проект за правителството, което може да управлява Италия до 2023 г.

Премиерът се обърна към политическата класа и гражданите с призив за по-умерен тон и по-отговорно поведение в социалните мрежи. От министрите си Конте поиска единство и лоялност, като намекна по този начин за разногласията и ежедневните спорове, белязали работата на досегашното коалиционно правителство на Движение 5 звезди и Лигата".

"Гражданите очакват от нас думи и действия на висотата на длъжностите, които заемаме", изтъкна Конте, който си постави за задача да бъде възстановено доверието към институциите.

Програмата на Конте, представена като "политически и социален пакт", възпроизвежда основните точки от коалиционното споразумение на "5 звезди" и Демократическата партия. Целта й е възраждане на Италия, белязано от развитие, иновации и социална справедливост.

На европейско ниво Конте призова за истински общ проект и предложи конференция за бъдещето на Европа, на която континентът да определи ролята си в променящия се свят.

Конте заяви, че очаква от Европа повече солидарност и конкретни инициативи по въпроса с имиграцията.

В програмата си Конте представи дълъг списък с обещания - план за извънредни инвестиции за бедния Юг, включващ създаването на държавна банка, за младите хора - повече инвестиции в научните изследвания, улеснен достъп до образование за младежите от по-бедни семейства и по-високи заплати за учителите, а за работещите - намаляване на удръжките за социално осигуряване, въвеждане на минимална заплата и стимули за малки и средни предприятия, съчетани с тежки наказания за укриване на данъци, включително затвор, а също и институционални реформи, отбелязва Ройтерс.

По повод настояването на "5 звезди", подкрепено от демократите, за съкращаване на броя на парламентаристите от 945 на 600, Конте каза, че правителството ще въведе нов избирателен закон - четвърти от 2005 г., за да улесни реформата. Правителствената програма съдържа и обещание за включване на опазването на околната среда и биоразнообразието в конституцията, както и обещание да се фокусира върху борбата с климатичните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във