Банкеръ Daily

Свят

Новото италианско правителство положи клетва

Новото коалиционно правителство на Италия, подкрепяно от "Движение 5 звезди" и левоцентристката Демократическа партия, положи днес официално клетва, предаде ДПА.
Церемонията се състоя в голямата бална зала в двореца Куиринале, резиденцията на президента Серджо Матарела.

"Заклевам се да бъда лоялен на републиката и да спазвам конституцията и законите, и във всичките си действия да се ръководя единствено от интересите на народа", каза премиерът Джузепе Конте.

Същите думи произнесоха и 21-те министри от правителството. По-късно днес кабинетът ще има първо заседание.

Едно от първите решения, които се очаква да вземе, е за назначаването на бившия премиер от Демократическата партия Паоло Джентилони като представителя на Италия в новата Европейска комисия.

Управляващата коалиция, наричана "жълто-червена" заради партийните цветове на "5 звезди" и демократите, включва и малката лява партия "Свободни и равни".
Средната възраст на министрите е 37 години, което я прави рекордно ниска. В кабинета има седем жени, десет представители на "5 звезди", девет на Демократическата партия, един на "Свободни и равни" и един технократ.

Технократът е вътрешният министър Лучана Ламорджезе, която допреди това е била високопоставен държавен служител. Сред останалите ключови назначения са това на лидера на "5звезди" Луиджи Ди Майо като външен министър и това на Роберто Гуалтиери от ДП като министър на икономиката.

Следващата седмица правителството ще мине през процедура за получаване на парламентарен вот на доверие: в понеделник в долната камара, а във вторник в Сената.

Новото управление изтласка в опозиция крайнодесния лидер Матео Салвини, който беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното правителство с "5 звезди", отбелязва ДПА.

"Лигата" на Салвини и друга крайнодясна партия - "Италианските братя" планират улични протести срещу новата изпълнителна власт. Първият ще е на "Италианските братя" в понеделник, 9 септември, пред долната камара на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във