Банкеръ Daily

Свят

Новото германско правителство може да каже "не" на “Северен поток 2”

Завършването на строителството на "Северен поток 2" бе отложено отново, но този път забавянето може да се окаже фатално.

Москва за пореден път отложи завършването на газопровода "Северен поток 2", без да отчита, че в новото германско правителство може да участват яростни противници на проекта, пише Дойче Веле.

Завършването на строителството на "Северен поток 2" бе отложено отново, но този път забавянето може да се окаже фатално. Според първоначалните планове газопроводът трябваше да бъде пуснат в експлоатация още през декември 2019-а година, но американските санкции срещу участващи в проекта фирми му попречиха. През януари 2020-а година руският президент Путин посочи нови срокове: "Надявам се, че до края на годината, или през първото тримесечие на следващата, работата ще завърши и газопроводът ще заработи".

Първото тримесечие на 2021-а вече изтече и макар поставянето на тръбите по дъното на Балтийско море във водите на Дания и на Германия да е възобновено, все още е далеч от приключване. Най-вече защото се наложи продължителна модернизация на тръбополагащия кораб "Академик Черский", който до края на март така и не започна работа.

Така се стигна до обявяването на поредния нов краен срок: "През тази година "Северен поток 2" ще бъде завършен със сигурност", каза на пресконференция в Берлин председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков. Новият хоризонт явно е края на 2021 година. 

На 28 март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че в крайна сметка зависи от строителите на газопровода "Северен поток-2" дали той да бъде завършен въпреки противопоставянето на Вашингтон, предаде Ройтерс.

На въпрос дали американското правителство може да направи нещо, за да спре газопровода от Русия до Германия, Блинкън отговори следното: "Е, в крайна сметка това зависи от тези, които се опитват да построят газопровода и да го завършат. Ние просто искахме да сме сигурни в правилното разбиране на нашата позиция, нашето противопоставяне на газопровода". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във