Банкеръ Daily

Свят

Ново земетресение разтърси Хърватия

Половината град Петриня е в разрушения, а кметът сравни трусовете, разлюлели района, с Хирошима.

Ново земетресение с магнитуд 3,9 по Рихтер бе регистрирано 28 минути след полунощ в централна Хърватия, съобщи информационният сайт Индекс.

Според първоначални информации епицентърът и този път е в района на Петриня и Сисак. Трусът бе усетен в столицата Загреб и част от Босна и Херцеговина.

От силното земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, разтърсило района на 29 декември, са регистрирани над 500 труса.  Тогава Европейската комисия задейства механизма за гражданска зашита в Хърватия. В страната пристигнаха еврокомисари за среща с властите. А помощ оказаха множество страни, сред които и България.

От съседни страни пристигнаха строителни машини, които да подпомогнат възстановяването на къщите. След Нова година в най-тежко засегнатите градове пристигнаха първите 20 мобилни домове, в бяха настанени хората, останали без дом. 

Половината град Петриня е в разрушения, а кметът сравни трусовете, разлюлели района, с Хирошима. Земетресението нанесе щети и в Загреб, пострадали са сградите на няколко министерства. Заради труса беше спряна и атомната електроцентрала на хърватско-словенската граница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във