Банкеръ Daily

Свят

Ново тежко поражение за Мей по въпроса за Брексит

Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз в Камарата на лордовете - горната камара на британския парламент, този път по въпроса за човешките права, съобщи БНР. Със 316 гласа „за“ срещу 245 „против“ беше одобрено предложение за запазване на Хартата на Евросъюза за основните човешки права след Брексит. 

Въпреки че министрите твърдяха, че оставането на Великобритания в Хартата ще бъде „конституционно престъпление“, мнозинството от лордовете подкрепиха поправката, която сега ще бъде върната в Камарата на общините, където депутатите могат да я отхвърлят. 

Хартата, която е отделно от Европейската конвенция за човешките права, формулира редица граждански, политически и социални права за гражданите от ЕС. 

Лорд Кийн, който е член на кабинета, обаче изтъкна, че Хартата може да бъде в сила при директното прилагане на законите на ЕС, а след Брексит Великобритания няма да бъде член и няма пряко да прилага тези закони. Това не омаловажава победата на противниците на твърдия Брексит. 

Вече трета поправка в законопроекта бе гласувана в Камарата на лордовете. В четвъртък депутатите в Камарата на общините ще гласува по одобрената миналата седмица в горната камара на парламента поправка за оставане в митническия съюз. Представител на опозиционната Лейбърстка партия заяви след вота, че това е пореден сигнал за министрите, че трябва да преосмислят подхода си към Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във