Банкеръ Daily

Свят

Ново рекордно увеличение на болните от Ковид-19 в Украйна

За последните 24 часа в Украйна са били регистрирани нови 4069 случая с коронавирус, което е нов рекорден дневен прираст на заразените. Това съобщи днес на уебсайта си Съветът за национална сигурност и отбрана, цитиран от ТАСС.

Вчера съветът обяви за 5027 нови заболели от Ковид-19. По негови данни досега в страната заразените с вируса са общо 213 028, от които 4193 са починали и 94 398 са се възстановили. Броят на активните случаи в момента е 114 392.

За изтеклото денонощие наличието на коронавирус е установено у 250 деца и 288 медици, а 730 човека са били настанени в болница, каза министърът на здравеопазването Максим Степанов. По думите му най-много нови случаи има в Харковска област - 450, в Днепропетровска - 266, в Одеска - 260, Тернополска - 253 и в столицата Киев - 377.

От началото на пандемията в Украйна са извършени над 2,3 милиона PCR теста, от които 9,2 на сто са дали положителен резултат. От 1 август в страната са в сила нови правила за адаптивна карантина: регионите на страната са разделени на четири зони, в които, в зависимост от епидемиологичната обстановка, действат различни ограничения.

В Израел бе регистриран нов дневен пик на заразените с коронавирус въпреки въведената преди десетина дни национална карантина, предаде ДПА.

През вчерашния ден в страната са били установени нови 8919 нови случая с COVID-19, съобщи днес здравното министерство.

Вчера правителството реши да удължи националната карантина с три дни до 14 октомври. То одобри и решение за налагането на глоба от 500 шекела (ок. 150 долара) на хора, посещаващи чужди домове за честването на еврейския празник Сукот, наричан още Празник на шатрите. Този празник, който започва в петък и ще продължи една седмица, е в памет на 40-годишното странстване на древните евреи през пустинята на път за Обетованата земя.

В понеделник, когато евреите честваха Йом Кипур (Ден на изкуплението), бяха извършени масови богослужения срещу карантинните правила.

Израелското правителство вчера наложи строги ограничения на демонстрациите - участниците трябва да се движат на не повече от километър от домовете си и да не са повече от двайсет. Решението предизвика полемика в светлината на протестите срещу премиера Бенямин Нетаняху. Основният протест, на който се събират хиляди хора, се провежда всяка събота вечер пред резиденцията му в Ерусалим. Протестиращите призовават Нетаняху да подаде оставка, като настояват, че той е негоден да заема поста, докато е съден за корупция, и го обвиняват, че не се справя добре с кризата, предизвикана от коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във