Банкеръ Daily

Свят

Ново облекчаване на мерките за пътуване до/през Нидерландия

Ново облекчаване на ограничителните мерки за борба с разпространението на COVID-19, при пътуване до/през Нидерландия влиза в сила от 16 март 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. 

При пътуване от България до Нидерландия със самолет, изискването за представяне на удостоверение за негативен резултат от NAAT (PCR-тест) за COVID-19, се променя в частта на срока на неговото извършване - до 24 часа, вместо до 12 часа преди качване на борда на самолета за Нидерландия, като в този случай, пътниците не следва допълнително да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за коронавирус.
Другата възможност е пътниците, притежаващи удостоверение за негативен NAAT (PCR) тест, извършен в рамките до 72 часа преди влизането в страната, при пристигането им в Нидерландия, следва да представят и удостоверение за бърз антигенен тест за коронавирус с негативен резултат, като срокът за неговото изготвяне се удължава до 24 часа до качването на борда на самолета за Нидерландия (предишен до 4 часа).
Пътниците, извършващи летищен трансфер за друг полет в Нидерландия, трябва да притежават само удостоверение за NAAT (PCR) тест с негативен резултат, направен в рамките до 72 часа преди пристигане в страната, като отпада задължението за допълнително представяне на бърз антигенен тест.
От 16 март 2021 г. вместо досегашното изискване за представяне на резултати от бърз антигенен тест за коронавирус, направен до 24 часа преди качването на самолета, екипажите на самолетите могат да изберат да предоставят удостоверение за NAAT (PCR) тест с негативен резултат, направен в рамките до 72 часа при пристигане в Нидерландия (т.е. и двата варианта са допустими).
Също от днес на шофьорите на камиони, които са били в Обединеното кралство за период по-малък от 48 часа, няма да се налага да представят резултати от бърз антигенен тест за коронавирус (шофьорите на камиони са освободени и от изискването за представяне на PCR-тест преди влизане в Нидерландия).

Изискването за представяне на удостоверение за негативен тест за коронавирус се отнася само за пътниците от 13-годишна възраст, включително.

Подробна информация за облекчените изисквания за влизане в Нидерландия може да бъде получена на следния адрес:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/government-measures-regarding-travel-to-the-netherlands

 

Турция въвежда ново изискване за влизане в страната през въздушните граници

Турските власти въвеждат изискване към всички пътници, влизащи в Република Турция през въздушна граница, до 72 часа преди полета да попълнят формуляр за регистрация на следния интернет адрес: https://register.health.gov.tr/.
Попълненият формуляр следва да бъде разпечатан или изтеглен на мобилно устройство и да бъде предоставен на авиопревозвача преди качване на борда на самолета. При непредставяне на формуляр или ненадлежното му попълване, на пътниците може да бъде отказан достъп до територията на страната.
От изискването за попълване на формуляр са освободени транзитните пътници.

От 28 декември миналата година всички пътници, пристигащи със самолетните линии, а от 30 декември всички пътници, влизащи през сухопътните граници, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването.

Негативен PCR Sars-CoV-2 тест не се изисква за деца до 6-годишна възраст, както и за пътуващите със самолет транзит, в случай че не напускат трансферната зона на съответното летище. Освободени от това изискване са и членовете на екипажа на въздухоплавателни и на морски плавателни средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във