Банкеръ Daily

Свят

Ново извънредно положение би унищожило румънската икономика

Работещите в Румъния са разтревожени от развитието на пандемията от COVID-19, но смятат, че ново извънредно положение би унищожило икономиката.

Около 36 процента от работещите в Румъния смятат, че има нужда от по-драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса, пише днес в. "Зиарул финанчиар", като се позовава на анкета на трудовата онлайн платформа BestJobs.

Петдесет и пет процента от работещите, които са отговорили на анкетата са заявили, че са много загрижени от увеличаването на броя на заразените, но не смятат, че трябва отново да бъде въведено извънредно положение. 47 на сто са на мнение, че ново извънредно положение би унищожило икономиката, а 10 на сто смятат, че ситуацията още не е толкова тежка. 36 процента смятат, че има нужда от по-драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Мнозинството работещи казват, че вземат мерки, когато излизат от вкъщи или ходят на закрити обществени места - 84 процента носят маски, 73 процента мият често ръцете си, 70 процента избягват места със струпвания на хора, 63 процента дезинфекцират ръцете си възможно най-често, когато са извън дома, 58 процента избягват да пипат носа, устата и очите си с недезинфекцирани ръце.

В. "Ромъния либера" съобщава, че авиокомпаниите "Таром" и "Блу Еър" искат държавна помощ от 127 милиона евро. Министерството на транспорта е представило за обществено обсъждане проект за наредба за държавната помощ за двете авиокомпании. Таром е поискала 64,8 милиона евро, а Блу Еър - 62,2 милиона евро като компенсация за загубите, понесени в резултат на пандемията от COVID-19, която задържа самолетите на земята. Без държавната помощ съществува риск "Таром" и "Блу Еър" да изпаднат в неплатежоспособност и в крайна сметка да обявят фалит. На 30 март 2020 г., когато бяха забранени полетите заради извънредното положение в Румъния, двете компании имаха съответно 1800 служители ("Таром") и 930 служители ("Блу Еър"), пише "Ромъния либера".

Държавният глава опитва да разреши разногласията за началото на учебната година, информира в заглавие "Ромъния либера". Президентът Клаус Йоханис е свикал днес в президентския дворец Котрочени среща на тема образование, на която се очаква да присъстват много министри начело с премиера Лудовик Орбан. Срещата ще започне в 15,00 ч.

В. "Котидианул" допълва по темата, че редица асоциации на ученици обвиняват министерството на образованието и науката, че не е осигурило интернет връзка за онлайн обучението. Учениците искат започване на процедура по закупуване на лаптопи и таблети за реалния брой ученици, които нямат собствени устройства. Ученическите асоциации искат властите да гарантират спазването на правото на образование и посочват, че образованието трябва да продължи и по време на пандемията, пише "Котидианул".

Facebook logo
Бъдете с нас и във