Банкеръ Daily

Свят

Ново: Бежанците вече ще искат убежище от Африка

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания одобриха на срещата си Париж нова миграционна политика, при която мигрантите, които отговарят на критериите за убежище, да поискат закрила още докато са в Африка, а не в страните, където желаят да се установят, предаде Асошиейтед прес.

В обща декларация след срещата си в Париж, в която участваха и лидерите на Чад, Нигер и Либия, президентът на Франция Манюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания, Паоло Джентилони и Мариано Рахой, изтъкват необходимостта процесът за даване на убежище на "особено уязвими мигранти" да започва на териториите на Чад и Нигер.

Лидерите обявиха, че планират "мисии за закрила" в африканските страни в сътрудничество с агенциите на ООН за бежанците и миграцията.

Процедурата ще позволи на желаещите убежище в Европа да имигрират законно, ако фигурират в списък, предоставен от Върховния комисариат на ООН за бежанците и регистриран от властите в Нигер и Чад.

Наред с това европейските лидери се споразумяха да помогнат на Чад и Нигер за подобряване на граничния контрол за спиране на нелегалната миграция.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа има "хуманитарна отговорност" да води битка с нелегалната миграция и с трафикантите, които трупат печалби от отчаянието на мигрантите, предаде Асошиейтед прес.

Европейските и африканските лидери обсъдиха заселването на мигрантите от Африка, които отговарят на критериите за получаване на убежище в Европа, но Меркел подчерта, че европейските страни трябва ясно да определят кой бяга от войни и насилие и кой от бедност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във