Банкеръ Daily

Любчо Георгиевски:

Новите условия условия на България към Македония анулират договора за добросъседство

Любчо Георгиевски

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски смята, че най-новите условия, които България постави на Северна Македония за получаване на дата за започване на присъединителни преговори с ЕС, означават анулиране на договора за добросъседство, предадоха македонските медии.

"Възприемам най-новия ултиматум от българското правителство като суспендиране на Декларацията за приятелство от 1999 г. и на Договора за добросъседство от 2017 г.", написа Георгиевски в профила си във Фейсбук. 

Северна Македония приветства последователната подкрепа на България за разширяване на ЕС със Западните Балкани, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров пред Дойче веле и радио Свободна Европа, коментирайки подкрепата на България за начало на присъединителни преговори със Северна Македония, предаде МИА.

В духа на европейските ценности, ние вярваме, че двете страни трябва да се въздържат от поставяне на условия, които не водят към лансирането на добри отношения между македонския и българския народ, каза Димитров.

Подписвайки договора за приятелство ние започнахме много важен исторически процес на приятелство и приятелски отношения. Ако ние искаме този процес да работи, трябва да има взаимно разбиране. Разбирането на общата история трябва да върви ръка за ръка с разбирането за днешния ден и бъдещето. Нашата македонска идентичност е от жизнено значение за нас - ние сме македонски народ и ние говорим македонски език, каза Димитров.

Пътят на нашата страна към европейска интеграция, продължи той, е общ успех, което е допълнителна причина той да бъде мост в създаването на доверие и сътрудничество - точно като това, което бе създадено, когато бе подписан договорът за добросъседство. Добрите отношения и членството в ЕС изискват взаимно уважение. Необходимо е да обединим сили и да работим за решения, които ще осигурят уважение и достойнство за двете страни, като се избягват изявления, които могат да са обидни или смущаващи за съседите, каза министърът на външните работи на Северна Македония.

Ние смятаме, че европейското бъдеще на Северна Македония не трябва да бъде поставяно под въпрос и въпроси за идентичността не могат да бъдат условие за нашия път към ЕС, особено не през 2019г. и не в Европейския съюз, каза Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във