Банкеръ Weekly

Свят

Новите "трима големи" ще спасяват Европа

Тримата демонстрираха единство

"Мнозина смятаха, че след решението на британците за "Брексит" с Европа е свършено. Няма такова нещо. Ще напишем новата страница от бъдещето си". С тези думи италианският премиер Матео Ренци резюмира общото послание от срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд на 22 август.

На фона на нескончаемите политически предизвикателства: британският вот за излизане от ЕС, вълната от терористични атаки, миграционната вълна и бавния икономически растеж, новите трима големи на континента нямаха друг избор, освен да декларират решителността си да го изведат към по-светли бъднини. Същевременно бяха по-скоро пестеливи по въпроса с какви средства смятат да го постигнат.

Срещата в понеделник бе определена като консултация преди неофициалната среща на върха на лидерите на 27-те страни, оставащи в ЕС, без Великобритания, на 16 септември в Братислава. Очаква се там да бъде приета стратегия за справянето с британския "Брексит" и по-общо - за бъдещото развитие на Обединена Европа. Германия, която по-малките страни постоянно критикуват заради все по-доминиращата й роля в съюза, полага големи усилия, за да включи всички членки в дебата за бъдещето му. Разговорите в понеделник всъщност маркираха началото на една безкрайна поредица от срещи на Ангела Меркел с европейски лидери, която трябва да приключи в навeчерието на събирането в Братислава.

Сега за Берлин не е по-малко важно да постигне консенсус по най-важните европейски проблеми с новите водещи фактори в съюза (след отпадането на Лондон) - Париж и Берлин. Така че Меркел неслучайно започна дипломатическата си офанзива в компанията на Ренци и Оланд. Подобно на срещата на тримата в Берлин непосредствено след британския вот за "Брексит" през юни разговорите на малкия остров Вентотене в Тиренско море се отличаваха повече със символика, отколкото с реални резултати. Тримата лидери не представиха подробности нито за стратегията си при преговорите с Лондон относно британското излизане от общността, нито за плановете си за справяне с останалите европейски проблеми.

Символиката определено не липсваше - и в това, че тримата направиха изявленията си от самолетоносача "Джузепе Гарибалди", който играе централна роля в борбата с трафика на хора през Средиземно море, и в това, че отдадоха почит на италианския антифашист Алтиеро Спинели, който като заточеник на Вентотене подготвя през 1941-ва първия манифест за Обединена Европа.

Срещата се случи в деликатен и за тримата момент. Ренци е изправен пред референдум за конституционна промяна през ноември, на който е заложил политическата си кариера. Във Франция през пролетта предстоят президентски избори. В Германия през следващата есен - парламентарни. При сегашната вътрешнополитическа ситуация във всяка от страните и тримата лидери разполагат с малко поле за маневриране. Затова не може да се подмине фактът, че на Вентотене Меркел сякаш отстъпи от принципите си, за да даде едно рамо на домакина си.

На съвместната им пресконференция Ренци обяви нуждата от "силни мерки за завръщане на растежа и борба с младежката безработица", а Меркел отвърна, че е готова да прояви гъвкавост по отношение на бюджетните правила на ЕС. Матео Ренци започна смели реформи, но те няма да дадат резултат през близките седмици, каза тя и аз ще направя всичко по силите си, за да го подкрепя. Германският канцлер специално подчерта, че Пактът за стабилност, ограничаващ бюджетните дефицити в еврозоната до 3%, "позволява гъвкавост, която да използваме по разумен начин".
Матео Ренци започна смели реформи, но те няма да дадат резултат през близките седмици, каза тя и аз ще направя всичко по силите си, за да го подкрепя. Германският канцлер специално подчерта, че Пактът за стабилност, ограничаващ бюджетните дефицити в еврозоната до 3%, "позволява гъвкавост, която да използваме по разумен начин".

С това Меркел показа, че преди ключовата среща на върха за бъдещето на Европа е готова да се откаже от някои от принципните си позиции, за да подкрепи съюзниците си. Дали обаче бюджетната гъвкавост ще залегне в новата политика не ЕС и каква ще е политическата цена, която Берлин очаква срещу отстъплението си, ще разберем вероятно след 16 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във