Банкеръ Daily

Свят

Новите случаи на Ковид в света продължават да се увеличават

Новите случаи на коронавирус по света са продължили да се увеличават тази седмица, но си остават много по-малко в сравнение с началото на годината, предаде Франс прес, като се позовава на своята база данни, изготвяна въз основа на официални данни.

Тази седмица са регистрирани по 523 800 новозаразени на денонощие - с 13 процента повече в сравнение с предходната.

Ръстът се наблюдава от повече от един месец след едномесечен спад в началото на годината, когато новите случаи намаляха наполовина. Сегашното увеличение обаче е далеч от отрицателния рекорд, поставен през седмицата от 5 до 11 януари (743 600 новозаразени на денонощие).

През настоящата седмица само в Канада и САЩ новите случаи намаляват (с 8 процента), а в Близкия изток се наблюдава стабилизиране. В другите региони има увеличение (50 процента в Азия, 15 процента в Европа, 9 процента в Латинска Америка и Карибите и 7 процента в Африка).

В Океания броят на новозаразените почти се е утроил. Става обаче въпрос за средно по 326 нови случая на денонощие, а скокът се дължи на епидемията в Папуа Нова Гвинея, където се регистрират по около 300 новозаразени за 24-часов период.

Ваксинацията срещу Ковид-19 продължава да се ускорява тази седмица и в света вече са поставени над 500 000 милиона дози от ваксините, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на своя статистика, основаваща се на официални данни от различни части на света.

Над 508,3 милиона дози от ваксините са били поставени в най-малко 164 страни и територии.

Темпото на ваксинация се ускорява. Първите 100 милиона дози бяха поставени за два месеца. После за 20 дни бяха надхвърлени 200-те милиона дози, а за 15 дни - 300-те милиона. За 11 дни бяха прехвърлени 400-те милиона дози, а само за 8 дни - 500-те милиона, отбелязва агенцията.

Израел е на първо място в света във ваксинационната кампания и там са поставени близо 10 милиона дози при около 9 милиона души население. Това означава, че 6 от 10 израелци са с най-малко една доза, а над половината от населението е с две дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във