Банкеръ Daily

Кремъл:

Новите санкции на САЩ не допринасят за среща Путин - Байдън

Дмитрий Песков

Кремъл заяви днес, че възможните нови санкции на САЩ срещу Русия, които според американския печат са неизбежни, няма да благоприятстват организирането на среща между Путин и Байдън, предадоха световните агенции.

"Очевидно е, че обсъжданите вероятни санкции по никакъв начин няма да благоприятстват подобна среща", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Осъждаме всякакви стремежи за налагане на санкции и ги смятаме за незаконни. Във всеки случай по този въпрос ще действа принципът на реципрочност, така че да защитим по най-добрия начин своите интереси", допълни говорителят.

Добре осведомени източници казаха вчера пред Ройтерс, че САЩ може още днес да обявят санкции срещу Русия за предполагаема намеса в американските избори и кибератака срещу няколко лица и организации. Някои от предлаганите санкции са част от отговора на американското правителство на пробив в киберсигурността, установен през декември и според Вашингтон организиран вероятно от Русия. Кибератаката засегна софтуера, произвеждан от компанията СоларУиндс и позволи на хакери достъп до хиляди компании и правителствени офиси, използващи нейните продукти.

Твърди се, че близо 30 юридически лица ще бъдат засегнати от санкциите заради кибератаката или намесата в президентските избори в САЩ, а десет руски официални лица ще бъдат експулсирани.

Говорителят на Кремъл заяви, че Русия ще изчака да види какво ще се случи, преди да излезе с обстоен коментар по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във