Банкеръ Daily

Свят

Новите правила за разширяването на ЕС няма да са задължителни за Сърбия и Черна гора

Оливер Вархей

Новите правила за преговорите за присъединяване към ЕС няма да се отнасят до Сърбия и Черна гора. Това заяви на пресконференция днес еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей.

Той поясни, че ако двете държави пожелаят, новите правила, предложени днес от Европейската комисия, може да бъдат приложени и спрямо тях. По думите на Вархей това зависи от Белград и Подгорица, защото ЕС не би желал да променя едностранно правилата на играта в движение, след като преговорите с двете столици вече са в ход.

Вархей поясни, че очаква новите правила да бъдат одобрени от държавите в ЕС преди насрочената в Загреб среща за Западните Балкани. Той добави, че вероятно до края на този месец ще бъдат допълнени докладите за напредъка на Северна Македония и Албания, за да може преди срещата в Загреб Скопие и Тирана да получат дългоочакваната дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Предвижда се Албания и Северна Македония да преговарят съобразно новите промени.

Еврокомисарят отбеляза, че промените предвиждат представители на държавите от ЕС да участват в оценката на място на реформите, предприети от страните, кандидатстващи за членство. Така се гради доверие, което сега липсва, поясни той. Вархей посочи, че ЕК предвижда да спира предприсъединителните фондове и да възстановява преговорите по затворени преговорни глави, когато в кандидатстващата държава бъде отчетено отстъпление от реформите.

ЕК предлага преговорите да започват и завършват с въпроса за върховенството на закона и така тази тема да бъде "отворена" в целия преговорен процес. Някои държави от ЕС, които не са се изказали открито, както и други, които заявиха ясно, все още имат известни притеснения за даването на дата на Скопие и Тирана, уточни Вархей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във