Банкеръ Daily

Свят

Новият щам по-лесно заразява деца

За разлика от предишни щамове, новият вариант на коронавируса, който бързо се разпространява във Великобритания, носи мутации, способни да направят децата по-податливи на зараза с него, подобно на възрастните, предаде Ройтерс. 

Информирайки репортери за най-новите данни, учени от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG), които проследяват варианта, съобщават, че той бързо се е превърнал в доминиращ щам в южната част на Великобритания и скоро може да направи същото в цялата страна.

"Сега сме по-уверени, че този вариант има предимство при предаване пред други вариантни форми на вируси, които в момента са налице във Великобритания", казва Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни болести в Оксфордския университет и председател на NERVTAG.

"Съществува индикация, че този вариант има по-голяма склонност да заразява деца", отбелязва Нийл Фъргюсън, епидемиолог от лондонския Импириъл колидж и член на NERVTAG. "Все още не сме установили каквато и да е причинно-следствена връзка, но съдим по данните. Ще ни е необходима повече информация, за да видим как той ще се държи занапред", допълва експертът.

Появата на мутиралия вариант на SARS-CoV-2, който според учените е до 70 процента по-заразен от предишни щамове във Великобритания, подтикна някои държави да затворят своите граници със страната и наложи въвеждането на по-строги локални мерки на много места през коледния период.

Уенди Баркли, друг вирусолог от Импириъл колидж и член на консултативната група, обяснява, че сред мутациите в новия вариант са изменения в начина, по който той прониква в човешките клетки. "Това вероятно означава, че децата са също толкова податливи на този вирус, колкото и възрастните", казва Баркли.

Германската компания "Бионтех" е в състояние от техническа гледна точка да създаде ваксина срещу новата мутация на COVID-19 за 6 седмици, ако разработеният от нея препарат, съвместно с фирмата "Пфайзер", се окаже неефикасен срещу новия вариант на патогена, съобщиха световните агенции.

Те цитираха изявление на генералния директор и съосновател на "Бионтех" Угур Шахин.

"От техническа гледна точка, за изготвянето на новата ваксина ще са ни нужни шест седмици. Но тя също ще трябва да получи разрешение за използването й, което ще удължи процеса", каза той. 

Шахин изтъкна, че технологията, въз основа на която е разработен сегашният препарат, позволява той да бъде видоизменен в много кратки срокове в нова ваксина.

От "Бионтех" съобщиха също ,че сегашната им ваксина създава защитен ефект само 12 дни след първата от двете инжекции.

От Световната здравна организация информираха, че в най-скоро време предстои среща, на която ще бъдат обсъдени стратегиите за реакция на новата мутация на COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във