Банкеръ Daily

Свят

Новият щам е засечен и в Белгия и Австралия

Новият щам на вируса на ковид, станал повод за последните мерки във Великобритания и ЕС, е засечен и в Белгия. Това потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, цитиран от местни медии.

Той уточнява, че новата разновидност на вируса е била в обращение в Белгия поне от септември. По неговите думи засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса. 

Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания. Според белгийските власти в страната са открити няколко мутации на вируса на ковид и това може да е едно от обясненията за ръста в броя на заразените от началото на есента.

Австралия заяви днес, че е установила случаи на новия бързоразпространяващ се щам на коронавируса, открит във Великобритания, а китайският специален административен район Хонконг и Индия казаха, че временно спират полетите от Обединеното кралство, предаде Ройтерс. 

При двама души, пътуващи от Обединеното кралство за австралийския щат Нови Южен Уелс, е установен новият щам на вируса, който според Великобритания може да е със 70 процента по-заразен.

Двамата са под карантина в хотел, а регистрираното рязко увеличение на заразяванията в Сидни не е свързано с това, казаха властите.

Заради новия щам европейските съседи на Великобритания и някои други страни, сред които Канада и Иран, решиха да затворят своите граници за хора, идващи от Обединеното кралство.

За новия щам не се знае много, но според експерти сегашните ваксини би трябвало да бъдат ефикасни срещу него.

Азиатски държави, включително Япония и Южна Корея, казаха, че следят новия щам, като същевременно се борят с увеличение на заразяванията на своя територия.

Хонконг забрани полетите от Великобритания и заяви, че хората, идващи от Обединеното кралство преди 22 декември, ще трябва да останат под карантина три седмици вместо две.

Индия обяви, че спира полетите от Великобритания до края на годината и че всички хора, идващи от Обединеното кралство до тогава, ще бъдат тествани при пристигане на летищата.

Южна Корея, която наложи 14-дневна карантина на всички, които влизат на нейна територия, каза, че прави преглед на нови мерки за полетите от Великобритания и ще тества два пъти хората, които пристигат от Обединеното кралство, преди да бъдат освободени от карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във