Банкеръ Daily

Свят

Новият шеф на Пентагона: САЩ имат непоклатим ангажимент към НАТО

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери, че Вашингтон има непоклатим ангажимент към НАТО, въпреки коментарите на Доналд Тръмп, че алиансът е остаряла структура.

Матис разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Двамата лидери обсъдиха важността на общите ни ценности и министърът подчерта, че когато търсят съюзници, които да помогнат за защита на тези ценности, Съединените щати винаги се обръщат първо към Европа", каза говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Матис, който е бил начело на командването на НАТО по трансформацията, се е обадил на Столтенберг в първия си ден на поста, за да наблегне на важността на трансатлантическите връзки, каза говорителят.

Той съобщи също, че Матис и Столтенберг са се договорили да продължат консултациите си и очакват да се срещнат лично на февруарското заседанието на министрите на отбраната от НАТО, предаде Ройтерс.

Новият американски президент Доналд Тръмп постави под съмнение смисъла от съществуването на пакта, но много от хората, които той избра за висши постове в администрацията си, включително Матис, винаги са подчертавали важността на алианса, отбелязва ДПА.
Вчера Матис е разговарял и с министрите на отбраната на Великобритания и Канада - Майкъл Фалън и Харджит Саджан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във