Банкеръ Daily

Свят

Новият шеф на Пентагона порица Китай от Токио

Новоназначеният министър на отбраната на САЩ Марк Еспър отправи остра критика срещу Китай по време на посещение в Япония и на фона на изострящата се търговска война между Пекин и Вашингтон.

В Токио днес той заяви, че военната и икономическа стратегия на Пекин е в разрез с основания на правила международен ред, предаде ДПА.

"Китай продължава да дестабилизира региона. Неговата военна агресия и внимателно обмислена стратегия за хищническа икономика противоречи на основания на правила международен ред, който се опитваме да запазим", каза Еспър при разговорите си с японския премиер Шиндзо Абе.

Еспър, който встъпи в длъжност през юли, е на първата си задгранична визита.

Шефът на Пентагона добави, че правителството на президента Тръмп остава ангажирано с "пълното, необратимо и проверимо ядрено разоръжаване на Северна Корея".

Еспър ще разговаря по-късно днес и с японския си колега Такеши Ивая. Очаква се в тези разговори Еспър да призове Токио да запази споразумението за обмен на разузнавателни данни със Сеул въпреки влошените отношения между двете съседни страни заради търговски проблеми и исторически спорове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във