Банкеръ Daily

Свят

Новият премиер на Косово лично ще води диалог с Белград

Авдулах Хоти

Аз ще водя диалога с Белград, както предвижда конституцията на Косово, заяви новоизбраният премиер на Косово Авдулах Хоти за държавните радио и телевизия снощи.

"През 2019 г. Конституционният съд реши, че премиерът представлява Косово на международната сцена", добави той.

Хоти съобщи, че веднага след като бе избран за премиер, е имал контакт с пратеника на ЕС за диалога с Белград Мирослав Лайчак. "Бях ясен за нашето виждане по отношение на диалога. Установихме първите контакти с него, както и с господин Жозеп Борел /върховен представител на ЕС за общата външна политика и сигурността/ и други представители на нституциите", каза Хоти.

Той добави, че няма да допусне грешката да избира между САЩ и ЕС, а ще сътрудничи и с едните, и с другите по въпроса за диалога с Белград.

"Ние сме и с двете страни, няма да отидем към диалога без САЩ. От страна на Вашингтон има огромен интерес за прилагане на споразумението", каза той.

Хоти потвърди, че бившият премиер Албин Курти не го е посрещнал в кабинета, за да му предаде поста. "Мисля, че изобщо не проявява институционална култура. Трябва да се примиряваме с ротацията на управлението. В бъдеще аз ще предам поста на някой друг", каза Хоти.

Албин Курти бе свален с вот на недоверие на 25 март, след като коалицията, съставена от неговото движение "Самоопределение" и Демократичния съюз на Косово, се разпадна само два месеца след като бе формирана след изборите през октомври.

Президентът Хашим Тачи прие предложението на Демократичния съюз на Косово и номинира Хоти да формира правителство. Курти, който поиска предсрочни парламентарни избори, заяви, че няма да приеме да предаде поста с участието на някой, когото е уволнил, докато беше премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във