Банкеръ Daily

Свят

Новият премиер на Беларус е досегашният шеф на военнопромишления комплекс

Роман Головченко

Беларуският президент Александър Лукашенко назначи шефа на Държавния военнопромишлен комитет Роман Головченко за премиер на страната, съобщи официалната агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

Вчера държавният глава уволни досегашния кабинет, но заяви пред висши служители, че не смята да прави радикални промени в правителството, защото е доволен от работата на министрите - "ново поколение лидери".

Лукашенко посочи, че "няма големи претенции" към предишния премиер Сергей Румас и приветства желанието му да се занимава занапред с бизнес.

Роман Головченко е роден на 10 август 1973 г. Завършил е международни отношения в дипломатическия институт към външното министерство на Русия (МГИМО) и Академията за управление към президента на Беларус. Работил е в Съвета за сигурност на страната си, в Генералната прокуратура, в президентската администрация и в посолствата на Беларус в различни държави. От 2018 г. е оглавявал Държавния военнопромишлен комитет. Говори няколко чужди езика, женен е, има син и две дъщери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във