Банкеръ Daily

Свят

Новият премиер на Австралия е Скот Морисън

Австралийският министър на държавното съкровище Скот Морисън бе избран от своите съпартийци да оглави австралийското правителство, след като спечели надпреварата за лидерството на управляващата Австралийската либерална партия, предаде Франс прес.

Морисън, който бе съюзник на досегашния премиер Малкълм Търнбул, бе избран по време на вътрешнопартиен вот. За него гласуваха 45 души. В подкрепа на другия кандидат, вътрешния министър Питър Дътън, пък гласуваха 40 души. Изборът на Морисън е удар за Дътън, който именно оглави вътрешнопартийния бунт срещу Търнбул и така се стигна до настоящата промяна по върховете на властта в Австралия.

За наследяването на Търнбул се бореше и външната министърка Джули Бишъп, но тя бе елиминирана още на първия тур на вътрешнопартийния вот.

Гласуването стана на специално заседание, а до него се се стигна след петиция на депутати от партията на Търнбул. Петицията бе подкрепена от 43 депутати. След получаване на петицията и организиране на заседанието, Търнбул заяви, че няма да участва в борбата за партийното лидерство.

Въпреки че е една от най-икономически стабилните и проспериращи страни, отчитаща непрекъснат икономически растеж в последните 27 години, Австралия непрекъснато преживява смяна на премиерите, отбелязва ДПА.

Страната с население около 25 милиона души имаше седем премиери само за 11 години. Търнбул бе последният, който стана жертва на вътрешнопартиен преврат.

Откакто през 2007 г. Джон Хауърд бе отстранен от поста, нито един австралийски премиер не е изкарвал пълния си мандат. Последните четирима премиери, в това число и Търнбул, бяха свалени от членове или бивши членове на собствените си правителства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във