Банкеръ Daily

Свят

Новият посланик на САЩ обяви борбата с корупцията в България за своя главна цел

Новият американски посланик в България Херо Мустафа представи концепцията за мисията й в страната ни пред Комисията за външни работи към Сената на САЩ. В изложението си пред сенаторите тя описа трите свои главни приоритета - свързаност, сътрудничество и корупцията.

"Ще работя за укрепване и задълбочаване на връзките между България и Запада, особено Съединените щати, по всички фронтове, за да включва икономически, военни, търговски, културни и връзки между хората. Тази свързаност трябва да се разшири и върху гражданското общество, включително жените и младежите", изтъкна в речта си Херо Мустафа. 

След това тя посочи, че страната ни е стабилен партньор в НАТО. По думите ѝ България активно предприема стъпки за увеличаване на разходите за отбрана и модернизиране на своите войски, за да се превърне в още по-силен и по-способен съюзник в Алианса. 

Мустафа отчете и напредъка в икономическите взаимоотношения - общата двустранна търговия между България и САЩ скочи от 963 милиона долара през 2014 г. до 1,36 милиарда долара през 2018 година

"Повишената прозрачност, предвидимост и стабилност в инвестиционния климат са ключови за засилените икономически връзки. Един от начините, по които България може да засили привлекателността си към американския бизнес, е чрез повишаване на прозрачността и осигуряване на добро корпоративно управление. По-голямата прозрачност би била от полза не само за американските фирми, но и за България като цяло. Искам да видя, че американският бизнес процъфтява, ще работя за осигуряване на равнопоставени условия за американския бизнес в България", каза още тя. 

Относно втория си приоритет - свързаността, дипломатът заяви, че ще работи в целия регион на Западните Балкани. Според нея страната ни е позитивен участник в региона и лидер в развитието на интеграцията. В речта ѝ се посочва подкрепата на София към Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония.

Мустафа заяви, че енергийната сигурност е критична част от националната сигурност. По думите й обаче България внася по-голямата част от енергията си от Русия, включително почти цялото си ядрено гориво и природен газ, което поражда редица проблеми за икономическата, енергийната сигурност и НАТО. Пред сенаторите тя поема ангажимента да подкрепя усилията на страната ни да диверсифицира енергийните си доставки, както и да насърчава засиленото енергийно сътрудничество в региона, по-специално междусистемната връзка между Гърция и България.

За корупцията у нас Херо Мустафа казва следното: "Ще работя и с България за борба с корупцията и за засилване на върховенството на закона, което е ключово за непрекъснатия растеж на страната. Реформата в съдебната система и върховенството на закона са дългосрочен, многостранен и труден процес. България демонстрира ангажимент за реформи и предприе някои стъпки за изграждане на по-отворено, приобщаващо и проспериращо общество. Все пак трябва да се направи повече. Ще бъда ангажирана да работя в тясно сътрудничество с България, за да намеря начини за насърчаване на гражданското общество, свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенството на закона."

Facebook logo
Бъдете с нас и във