Банкеръ Daily

Свят

Новият ирански президент Ибрахим Раиси положи клетва пред парламента

Новият ирански президент Ибрахим Раиси е положил клетва на церемония в парламента, съобщи Франс прес, като се позова на иранската държавна телевизия.
Раиси, който е на 60 г.,  вече официално е президент на Ислямската република - осмият след революцията през 1979 година.
"Ще се посветя на това да служа на народа, да браня честта на страната, ще работя за насърчаване на религията и на нравствеността и ще отстоявам истината и справедливостта", е заявил в клетвата си Ебрахим Раиси.

Сейид Ибрахим Раиси́ е политически, религиозен и държавен деятел на Иран. През 2017 година бе издигната кандидатурата му за участие в изборите за президент на Иран, но тогава загуби от Хасан Рухани. През 2021 година при второто си участие той победи като получи 61.95% от гласовете на избирателите.

От 2012 година, по молба на Висшия ръководител, Раиси работеше като прокурор в Специалния духовен съд.

Като 19-годишен фанатичен революционер-фундаменталист, Раиси поддържал свалянето на монархията, начело с династията на Пехлеви, и активно участвал в Ислямската революция през 1978-1979 година.

Като  популярен политик в Иран, Раиси има много поддръжници, по-голямата част от които имат крайно консервативни и умерено-консервативни възгледи. Активен в иранското и в персийскоезичното медиа пространство и средствата за масова информация, той има свои официални страници в Instagram, Twitter и Facebook.

Раиси е привърженик на още по-голяма ислямизация на висшите училища, преразглеждане на политиката на държавата по отношение на интернета и цензурата към още по-голяма изолация. Той поддържа цензурата върху западната култура, контрол върху интернета, потискане и преследване на пъстрата, преди всичко светска и монархическа иранска опозиция.

Във външната политика възгледите на Раиси са много по-умерени, отколкото при другите ирански политици. Отговаряйки на журналистически въпрос за своята външна политика, той заявява, че "приоритет за него е  установяването на взаимоизгодни връзки с всички страни, освен с Израел", който в иранския истаблишмънт е прието да се нарича "Ционистки режим".

Facebook logo
Бъдете с нас и във