Банкеръ Daily

Свят

Новият японски премиер е готов за среща с Ким Чен-ун

Новият премиер на Япония Фумио Кишида.

Новият японски премиер Фумио Кишида е готов да проведе лична среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, за да реши проблема с отвлечените японски граждани. Това заяви самият той на пресконференция в Токио в понеделник.

"Проблемът с отвлечените граждани е много важен за нас. Изискваме бързото завръщане на всички тях. Готов съм да се срещна лично с Ким Чен-ун без предварителни условия", каза той.

Токио продължава да изисква Пхенян да реши проблема с японските граждани, отвлечени от специалните служби на Северна Корея. Този въпрос е препъни камък в отношенията между двете страни, които не поддържат официални дипломатически връзки. 

През 2002 г. Пхенян призна за първи път, че 13 японски граждани са били отвлечени и позволи на петима от тях да се върнат в родината си. Останалите са обявени за мъртви, а останките са изпратени на техните роднини, но автентичност не може да бъде потвърдена.

Двете камари на японския парламент в понеделник с мнозинство гласуваха кандидатурата на Фумио Кишида за стотен премиер на Япония. На 29 септември той пое председателството на управляващата Либерално -демократична партия. Изборът на нов лидер се проведе след изтичането на мандата на Йошихиде Суги, който беше назначен на този пост миналата година поради внезапната оставка на Шиндзо Абе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във