Банкеръ Daily

Свят

Новият гръцки Парламент се събира на първо заседание

Новият гръцки Парламент, който беше избран след проведените на 7 юли предсрочни избори, се събира на първото си заседание. До тях се стигна след изборите за Европейски парламент, на които управляващата тогава партия на Алексис Ципрас СИРИЗА получи слаба подкрепа от гласуващите.

Както се очакваше партията "Нова демокрация" получи абсолютно мнозинство в 300-местния еднокамарен парламент, а управляващата партия СИРИЗА премина в опозиция.

Първото заседание е насрочено за 11 часа местно време.

Според резултатите от изборите, в него влязоха шест партии - "Нова демокрация" - със 158 места, СИРИЗА-Прогресивен алианс - с 86 депутати, Движение за промяна - с 22 представители, Комунистическата партия с 15 народни представители, "Гръцко решение" - с 10 места, и ДиЕМ25 - с девет.

Съгласно правилника, заседанието ще бъде ръководено от заместник-председателя на миналия Парламент.

Гърция е парламентарна република. Според приетата през 1975 г. Конституция глава на гръцката държава е непряко избран президент. Той има мандат от 5 години и се избира от Парламента.

Основа на изпълнителната власт е правителството (Министерски съвет), начело с министър-председател. До поправката през 1986 голяма роля във властта играе и президентът, но след това много от правомощията му са отнети и днес той има по-скоро представителни функции. Най-голяма власт е съсредоточена в министър-председателя, който формално се назначава от президента.

Законодателната власт се упражнява от 300-местен еднокамарен Парламент, чийто състав се избира на всеки 4 години на парламентарни избори. Изборната система в страната е пропорционална с 3% изборен праг, като партията, получила най-много гласове получава 50 допълнителни места. Преди всички избори президентът е задължен да разпуска парламента, а също и ако е гласуван вот на недоверие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във