Банкеръ Daily

Свят

Новият гръцки кабинет няма да пречи на преговорите на Скопие с ЕС

Не е в наш интерес да бъдем против започването на преговори на съседната страна /Северна Македония/ с Европейския съюз, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, цитиран от агенция МИА.

В своето първо интервю след формирането на правителството на "Нова демокрация" Пецас каза, че Гърция трябва да защити своите интереси и да води "тежка битка" в процеса на преговори на Северна Македония с ЕС.

Той добави, че новото правителство ще се опита да намали негативните последици от Преспанското споразумение /за преименуване на съседната страна на Северна Македония/ чрез кампания за промоция на гръцка Македония и защита на гръцката марка Македония и изобщо на гръцките интереси, когато започнат преговорите между Скопие и Брюксел.

Пецас изтъкна, че като опозиционна партия "Нова демокрация" е направила всичко възможно да не бъде подписано Преспанското споразумение.

"Направихме всичко да не се ратифицира. За съжаление предишното правителство ратифицира това споразумение. Знаем, че е много трудно да се променят или да се анулират тези споразумения, които обвързват страната. Това, което трябва да направим във вече създадената рамка, е да намалим негативните последици, и ще се опитаме да го направим на две нива. Първо, както вече сме казвали, ще започнем кампания в целия свят истинската Македония, нашата Македония да получи нужното признание в цял свят", каза Пецас.

Той допълни, че другият основен елемент е защитата на ниво Европейски съюз, където тя трябва да използва правото си на вето при отварянето и затварянето на главите в преговорите със съседната страна, когато трябва да се защитят интересите на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във