Банкеръ Daily

Свят

Новият Бундестаг се събира със скандал

Днес германският Бундестаг се събира за първи път след парламентарните избори точно преди месец, съобщава БНР. 19-ият парламент на Федералната република влиза в историята с редица новости: той е най-големият по състав парламент с 709 народни представители и шест парламентарни групи. Сред тях за първи път след края на Втората световна война е крайнодясна формация "Алтернатива за Германия“, спечели близо 13% от гласовете.

Никога досега конституиращото събрание на Бундестага не е било очаквано с толкова голямо напрежение. Предварително е ясно, че кандидатът на крайната десница Албрехт Глазер за поста на заместник-председател на Бундестага ще донесе първия парламентарен скандал. Останалите пет фракции са категорични, че няма да подкрепят кандидатурата му, но наблюдателите се опасяват, че бойкотът ще засили подкрепата за "Алтернатива за Германия" сред германците, поставяйки партията в ролята на жертва.

Очакванията са, че дългогодишният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще бъде избран за председател на Бундестага. Така той ще бъде формално вторият по ранг във Федералната република след президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във