Банкеръ Daily

Свят

Новият бизнес на Бил Гейтс: Ще строи малки ядрени електроцентрали

Компания за ядрена енергетика, основана от Бил Гейтс, обяви, планира да изгради модерни малки ядрени електроцентрали, които да могат и да съхраняват електроенергия. Целта им е да осигурят допълнителна енергия за мрежите, които все по-често използват слънчева и вятърна енергия, съобщи EURACTIV.

Усилията на милиардера са фокусирани върху борбата с изменението на климата. Те са насочени към комуналните услуги и целят намаляването на отделените от тях емисии от газовете, затоплящи планетата, без да намаляват надеждността на мрежата.

TerraPower LLC, която Гейтс основа преди 14 години, както и нейният партньор GE Hitachi Nuclear Energy, планират да комерсиализират ядрените реактори “Natrium” в САЩ през това десетилетие. Това обяви президентът и изпълнителен директор на TerraPower Крис Левеск.

Левеск посочи, че компаниите търсят допълнително финансиране от частни партньори и Министерството на енергетиката на САЩ. Проектът има подкрепата на PacifiCorp, собственост на Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет, заедно с Energy Northwest и Duke Energy.

Ако проектът е успешен, се планира изграждане на централи в САЩ и чужбина, каза Левеск. До 2050 г. “ще видим стотици от тези реактори по целия свят, които ще решат различни енергийни нужди”, посочи Гейтс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във