Банкеръ Daily

Свят

Новият бюджет на ЕС включва и 5 млрд. евро за пострадалите от Брексит

В новия седемгодишен бюджетен бюджет на ЕС се включва и създаването на фонд в размер на 5 милиарда евро за страните, които са пострадали най-много от Брексит. Това съобщи след края на срещата на върха в Брюксел премиерът на Ирландия Михол Мартин. 

"Брексит беше много тежко предизвикателство за всеки от нас. Аз особено приветствам решението за създаване на резервен фонд в обем до 5 милиарда евро за страните, които пострадаха най-много от Брексит.  Ирландия е една от страните, които рискуват да понесат най-много икономически вреди заради географското си разположение. От 2021 г.", обясни Мартин. 

Великобритания прекратява да изплаща всички свои вноски в бюджета на ЕС, който в резултат на това ще изгуби над 11 милиарда евро на година.

На петия ден от преговорите на лидерите на Европейския съюз бе постигнато споразумение за бюджета на Алианса до 2027 година. За първи път европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът на общността ще бъде 1.824 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, пояснява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Общо 750 милиарда евро под формата на грантове и заеми ще се използват за противодействие на последиците от предизвиканата от Ковид-19 рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във