Банкеръ Daily

Свят

Нови температурни рекорди в Европа

Нови температурни рекорди бяха отчетени в Германия, Полша и Чехия в пика на горещата вълна в Европа, предаде БНР. 

Температури над 40 градуса се очакват днес и утре във Франция, Испания, Гърция и Швейцария.  

В Гърция, където миналата година загинаха сто души при пожарите в Мати, е обявен червен код заради очакваните температури от над 45 градуса. 

В Испания значителен риск има в пет северни провинции. Стотици пожарникари и войници, подкрепяни от самолет, вчера се включиха в потушаването на горски пожар в Каталуния. Но най-задушаващата жега се очаква утре с екстремно високи температури в 33 от общо 50 испански провинции.

Безпрецедентна жега отчита и френската метеорологична служба в 2/3 от територията на страната. Френските власти са в пълна готовност, за да не се повтори трагедията от горещата вълна през 2003-а, когато загинаха 15 000 души. Някои училища остават затворени днес и утре, а в Париж и Лион са наложени ограничения за движението на автомобили.

Подобни мерки предприеха и в Германия. Там горещото време предизвика горски пожари и дебат за нудизма на обществени места. 

Единствено френските винопроизводители се радват на жаркото слънце, което ще помогне за подобряване на реколтата тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във