Банкеръ Daily

Свят

Нови санкции срещу "Северен поток 2" внесоха в Сената на САЩ

Представители и на двете партии в американския Сенат - Тед Круз от Републиканската и Джийн Шахийн от Демократическата, внесоха за обсъждане законопроект за още по-тежки санкции във връзка с газопровода "Северен поток 2", предаде Ройтерс.

Проектът е пред завършване - оставащите 160 километра тръбопровод по дъното на Балтийско море се очаква да свържат Русия с Германия към края на тази година.

Сенаторите обаче са убедени, че газопроводът ще навреди на интересите и на Съединените щати, и на Европейския съюз, който става твърде зависим от Русия за газовите си нужди, предаде БНР.

Законът е кръстен "Защита на европейската енергийна сигурност" и е допълнение към вече наложените санкции, които принудиха миналата година швейцарско-нидерландския консорциум Allseas да спре работата си по "Северен поток 2".

Круз и Шахийн предлагат на санкции да подлежат не само компаниите, които полагат тръбите, но и застрахователите на проекта и срещу компаниите, които евентуално ще имат нещо общо с руските спецкораби, предназначени за градежа на подводни тръбопроводи.

Такъв съд е "Академи Черский". Той вече е в германско пристанище. Тази седмица стана ясно, че собственикът му вече не е „Газпром“, а регионална руска фирма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във