Банкеръ Daily

Свят

Нови санкции на "Северен поток - 2" ще има, ако се включат и други фирми

Администрацията на САЩ ще изпълни изискванията на американското законодателство и ще въведе нови санкции на "Северен поток - 2" (Nord Stream 2), ако в течение на определените три месеца види, че има включване и на други юридически лица, които да се занимават със строителството на този проект. Това съобщи на брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Както знаете, (...) тези доклади (отнасящи се до рестрикциите по отношение на участниците в строителството на проекта) трябва да се предоставят на Конгреса на всеки 90 дни. В този период ние ще продолжаваме да оценяваме дейността около  тръбопровода, която се извършва в региона. Ако тази дейност попада в критериите за въвеждане на санкции, то аз нямам никакви съмнения в това, че тази администрация ще изпълни изискванията на закона. И ако законът казва, че срещу тези юридически лица трябва да се наложат санкции за тяхната дейност около тръбопровода, то, смятам, че вие ще чуете от нас за това допълнително", казва Нед Прайс.

Във февруарския доклад до Конгреса, Държавният департамент споменава кораба "Фортуна" и неговия собственик - компанията "КВТ-Рус". Срещу тях в този момент вече действаха рестрикции в рамките на закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA). На 22 февруари "Фортуна" и "КВТ-Рус" вече бяха вписани в списъка със санкции в съответствие със закона "За защита на енергийната сигурност на Европа" (Protecting European Energy Security Act, PEESA).

За проекта

Вашингтон открито се изказва против строителството на "Северен поток - 2" и предприема активни действия, насочени към блокиране на този проект. Най-напред с цел  нанасяне на удар по интересите на Москва и оказване на подкрепа на Украйна като страна, през която преминава транзитът на руския природен газ към Европа. 

Заедно с това много експерти посочват, че САЩ се опитват да "прокарат" по този начин доставките на европейския пазар на своя втечнен природен газ, който е значително по-скъп от руския, доставян  през тръбопровода. Приетото в САЩ през изминалите няколко години законодателство предвижда възможността от прилагане на едностранни ограничителни мерки, наред с другите мерки, по отношение на фирми, които участват в реализацията на проекта "Северен поток - 2".

Последният предвижда строителството на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м природен газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. По всяка от тръбите може да се пренасят по 27.5 млрд. куб. м от синьото гориво годишно. Новият газопровод,  ще удвои капацитета на първия "Северен поток", чиито маршрут в общи линии следва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във