Банкеръ Weekly

Свят

Нови рестрикции за вредните емисии

Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха емисиите от парникови газове да бъдат намалени с 40% до 2030 г. в сравнение с нивото от 1990-а. Това стана по време на форума на високо равнище на ЕС, посветен на климатичните промени и енергийната политика на общността, който се проведе през седмицата в Брюксел. На срещата бе взето и решение токът, произведен от възобновяеми източници, да заема най-много до 27% от общия енергиен баланс. Тези цели трябва да заменят предишните, които предвиждаха свиването на посочените показатели с 20% до 2020 година.
Решението беше постигнато трудно заради различните интереси на страните членки. За някои все още е евтино да използват много въглища, които обаче замърсяват околната среда, а други използват повече екологични източници и не са съгласни цената за замърсяването на въздуха да се поема от всички. В крайна сметка председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой определи постигнатото споразумение като “честно, солидарно и ефективно”.

Заради кризата в Украйна и напрежението в Близкия изток европейските лидери се обединиха и около плановете за намаляване на енергийната зависимост на ЕС. “Трябва да създадем истински енергиен съюз”, категоричен бе Херман ван Ромпой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във